Ahad, 24 April 2011

Contoh/Template Proposal Hadiah Latihan Persekutuan aka HLP

Berikut dilampirkan contoh atau template proposal Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) JPA yang saya submit bagi permohonan tahun 2011. Saya telah memohon untuk pengajian luar negara so saya kena buat dalam Bahasa Inggeris and vice versa lah. Kalau untuk permohonan universiti di dalam negara perlu hantar proposal dalam Bahasa Melayu.

Merujuk kepada panduan yang saya lampirkan dalam post terdahulu, untuk mod pengajian Penyelidikan Penuh, cadangan penyelidikan hendaklah tidak kurang daripada 10 mukasurat bagi peringkat PhD dan 5 mukasurat bagi peringkat Sarjana. Bagi yang memilih mod pengajian kerja kursus pula cuma perlu hantar sekurang-kurangnya 3 muka surat.


Bagi saya sendiri, saya telah memilih coursework (kerja kursus) & saya combine format bagi kedua-dua research & coursework sebab kursus yang saya pilih perlu sediakan dissertation juga. Antara kandungannya berbentuk begini:

1.0            INTRODUCTION (PENGENALAN)
2.0            FIELD OF COURSEWORK (BIDANG)
3.0            TOPIC OF COURSEWORK (TAJUK)
4.0            BACKGROUND OF COURSEWORK (LATAR BELAKANG)
5.0            OBJECTIVES OF COURSEWORK (MATLAMAT/OBJEKTIF)
6.0            METHODOLOGY (KAEDAH/METODOLOGI)
7.0            STUDY PLAN (PELAN PENGAJIAN)
8.0            POTENTIAL INTEREST OF COURSEWORK TOWARDS PUBLIC SERVICE (POTENSI KEPENTINGAN)

Terpulang la. Melihat daripada 'success story' kawan2 lain yang berjaya dianugerahkan HLP ni, sebenarnya proposal ni sebahagian daripada usaha kita je. Selebihnya doa & tawakal je la sebab nak dapat ke idak tu rezeki masing2 kan. Sounded a little bit cliche kan but in my opinion itulah hakikatnya. So jgn risau sangat pasal proposal ni. Follow your heart & start writing because the next challenge is the interview!

Last but not least, good luck kepada semua yang sedang memohon Hadiah Latihan Persekutuan JPA bagi 2012 ni ya :D

24 ulasan:

  1. salam

    Juliana,

    All the best...i am also applying for HLP this year...Toefl dah settle?

    BalasPadam
  2. Salam

    If I'm not mistaken, Ms Juliana applied for 2011, which means she will be called this year kan.

    Kalau apply for 2012, next year baru call.

    I am applying too tapi proposal belum siap lagi...

    BalasPadam
  3. Marvy chef..you minta tahun nie ke?

    saya tgh bertungkus lumus nak siapkan proposal nie....really confusing...

    Marvy chef buat bidang apa? nice to have a friend applying for the same scholarship..

    BalasPadam
  4. Marvy C: Ya betul! ;-)
    Hussain T: Wsalam... dah apply last year. InsyaAllah akan mula pengajian bulan September tahun ni. Saya amik IELTS utk ke UK.

    Assuming U olls nak apply master kan. Ada yg dah nak sambung PhD ke? Share2 la sket wat bidang apa, info/pengalaman interview ke nanti @ apa2 yg patut kat sini. Sedikit sebanyak thru networking mcm ni we can learn from each another & benefit other people as well :D

    BalasPadam
  5. Hussain: Yes, baru nak apply for this year tapi I ngam2 je syarat basic tu.. ngam2 cukup 3 tahun kerja. Harap2 ada peluang... Saya Pegawai Teknologi Maklumat, berminat nak sambung bidang System Development

    Juliana: I was browsing for info about HLP ni untuk dapatkan idea start proposa tapi tak ramai juga yang buat entry, baru jumpa a few...

    Juliana ambil exam IELTS kat mana ya? Saya rasa nak kena standby both, IETLS and TOEFL coz nak kena cari U yang betul2 offer the course for me, but kalau ikut minat, nak gi ke US.. hehehe..

    BalasPadam
  6. Memahami... saya amik system development jugak. Dulu kami ke library universiti nak tgk contoh tesis tapi tak dapat nak pinjam. Cuma dapat tgk tajuk thesis je :P Saya apply IELTS thru British Council. Amik exam di KL. Kena booking cepat klu nak tarikh yang terdekat sebab cepat penuh.
    ps: Rajin ka nak amik sampai dua exam ;-) Sila rujuk entri May "Ujian Bahasa Inggeris IELTS atau TOEFL"

    BalasPadam
  7. Ju: thanks for the info. tapi risau tak banyak peluang di US. So standby utk UK. tapi agak2 TOEFL blh gunapakai juga kah utk ke UK? atau ke US sahaja?

    BalasPadam
  8. Ju: nak apply sambung PhD? Mcm mana dgn Master Systems Development tu, Ju buat kat mana ye?

    BalasPadam
  9. your welkam.. so far setakat byk2 uni di UK yg saya apply, tak penah jumpa lagi yg accept TOEFL. Almaklum la the Queen's English gitu.. Derang rasa more superior kot.. Alamak.. kena gam pula nanti.. You can check at this link for educational institutions accepting IELTS http://bandscore.ielts.org/

    Saya baru nak sambung Master la.. tak tepikir lagi mampu ke nak sambung PhD. Bak kata pepatah omputeh "We'll cross that bridge when we come to it" :D

    BalasPadam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. Sat..
    apekata berkaitan post ni dulu

    u include name of university tu ke?

    perlu masukkan tak nama university even kita baru aje nak apply?

    BalasPadam
  12. Saya masukkan juga nama universiti.. takde masalah klu belum mohon uni.. elok juga klu kita dah ada target nak mohon ke mana sebab masa interviu ada ditanya nak sambung ke universiti mana & kenapa pilih universiti tu.. Sila rujuk entri "Points to Ponder" (May 2011)

    BalasPadam
  13. hehe..waiting for the HLP result...semoga berjaya pada yang apply..

    insyaALLAH kalau dapat i will be doing on M.Sc Weed Science (Herbicide tolerance)...hehe tajuk tue memang menjadi minat sejak undergraduate lagi hehe

    i pun dh ambik toefl..alhamdulillah lulus hehehe....

    marvy chef any good news?

    BalasPadam
  14. Thanks Juliana for this post.
    I's surfing the internet looking for Template of Pelan Pengajian and it brought me here. it's really helpful.

    Saya baru je nak intai2 untuk permohonan tahun 2012 ni yang baru keluar. am applying for my Master.

    about your IELTS tu kan, did you sit for the exam before applying or we can just sit for the exam after we apply/ once we got the 'good news'?

    gementar pun ada ni...aiming for the UK uni..huhu

    BalasPadam
  15. No worries. The pleasure's mine. I sat for the IELTS exam before applying for HLP so that i can bring the result during interview. Ada kawan saya lepas berjaya dlm temuduga baru apply exam IELTS so it really doesn't matter either way - nak amik dulu ke kemudian. Setiap tahun syarat berubah. So u might want to check the terms whether they need u to have the results first or not. Good luck!

    BalasPadam
  16. Hi there... One quick question.. Is the JPA really strict on the requirement of CGPA higher than 3 for those having only 3 years experience? Thanks

    BalasPadam
  17. I noticed they are introducing new requirements which were not present when i applied for the 2011 intake. Probably having many qualified candidates applying each year thus they have to find some way to filter these applications. Nevertheless, that won't stop me from trying my luck and neither should you ;-) but be sure u check that u don't mistakenly or make any false declaration in your application :P

    BalasPadam
  18. hi all, saya nak tanya, kalau nak apply master pengajian bahasa inggeris (dalam negara), perlu ke proposal dalam bahasa melayu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hi mel, saya pun plan nak apply master pengajian bahasa inggeris (dlm negara)..
      confuse on how to do the proposal

      Padam
  19. hi juliana, tahniah sbb dh berjaya lulus hlp, bkn senang nak dapat kan..sy skrg cuba utk thn 2012 ni, boleh minta sedikit tips ke masa temuduga?

    BalasPadam
  20. Alhamdulillah sy berjaya mendapat HLP 2012.Mungkin juga rezeki kot.Tapi kat cni leh share sikit la Tips2 masa sesi temuduga HLP:

    1. Confident
    2. Tahu dengan mendalam proposal yang telah disediakan
    3. Boleh defend diri & proposal sbb byk provocation dlm sesi ni .(ada yg menangis kene provoc.so kene kuat!jgn nangis lak)
    4. Banyak knowledge dlm bidang yg dipilih
    5. Kalo boleh dah survey u mana nak g n lecturer yg specific.
    6. Tawakkal & doa sajala. :)

    Ok itu saja..Gud lux

    BalasPadam
  21. Wah rmi yang apply for hlp luar negara ni...mmg x rmi yang post psl HLP ni..anyway saya try hlp tahun ni 2013 under kpm try buat pengajian kimia..but having proposal with my proposal....pening nk pilih tajuk...nk tanyala adakah HLP ni mod dia fully research or boleh pilih mod kursus?kalau fully research thesis kena strong if i'm not mistaken...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya kurang pasti utk HLP KPM tapi utk HLP JPA boleh pilih mana2 mod.

      Padam
  22. zaza..HLP KPM pun boleh pilih mana2 mod kursus samada fully research or coursework..

    BalasPadam